Forskning
Jeg er ekspert i jernalderens kvinder, køn, identiteter og magt.
Havet har altid spillet en væsentlig rolle for min forskning. Det samme har den teoretiske tilgang genderarkæologi.
Som studerende var jeg med til at udgrave nogle spændende gravpladser fra yngre romersk jernalder i Ringkøbing. Den rigeste grav med hundredvis af perler og en rosetfibel passede ikke sammen med ideen om at kvinders rolle var underordnet. Samtidig blev havets rolle som en kommunikationsvej tydelig. Gravpladserne fik stor indflydelse på min forskning, selvom de aldrig direkte kom til at indgå i den. Min forskning og store interesse inden for arkæologi har nemlig altid sværmet om jernalderens mennesker og i særdeleshed de usynlige kvinder, deres identiteter og roller.
Genderarkæologi
Det teoretiske udgangspunkt for min forskning er den postprocessuelle arkæologi, og i særdeleshed genderarkæologi, studiet af identiteter, samfundsstrukturer og køn. Ian Hodder beskriver arkæologerne fra det 21. århundrede som teoretikere. Det har han ret i at vi er, men jeg kan ikke lade være med at spekulere på om ikke tiden snart er kommet til at tage den arkæologiske teori et skridt videre. Et skridt hvor vi arbejder hårdere på at kombinere teori med metode og data fra vores udgravninger. Det har jeg forsøgt at gøre med min forskning.
Genderarkæologi har tre vigtige udviklingsfaser. Min påstand er at vi skal trække genderarkæologien videre til en fjerde udviklingsfase, hvor vi bruger den til at samle puslespilsbrikkerne og komme endnu tættere på oldtidens mennesker. Både børn, kvinder og mænd. Det gør vi bedst ved at kombinere denne teoretiske tilgang med andre teorier og metoder - og selvfølgelig et stort datasæt. Målet for dette må være at inkludere så mange levede liv som muligt.
Kort fortalt opstod genderarkæologi som en feministisk kritik af den mandsdominerede forskning. Den næste fase bestod i et ønske om at gøre kvinder mere synlige. Den sidste fase har haft et tvedelt fokus på gender som en social konstruktion samt forholdet til magt.
Eftersom arkæologi som fag er opstået på et tidspunkt før kvinder fik stemmeret og ret til at bestemme over sig selv, så er der nogle levn, som vi skal være særligt opmærksomme på. Her tænker jeg ikke på oldtidslevn men på 1800-tallets menneskesyn, som vi ikke skal blive ved med at genfortælle arkæologisk.
Arkæologi handler om at studere oldtidens samfund og mennesker via genstande. Genderarkæologi ser den materielle kultur som både et grundlæggende og fleksibelt medium. Opfattelsen af gender er ikke nødvendigvis stabil, så vi skal udfordre vores forståelsesrammer. Mest af alt er gender et analytisk begreb. Hvis vi skal træde ind i genderarkæologiens fjerde fase skal vi turde at bevæge os ind i at bruge genderteorierne til at kombinere så meget viden som muligt med målet at komme tættere på oldtidens levede liv og dermed mennesker.
Vi skal også turde at beholde de kritiske briller på, fremhæve de usynlige historier og bevæge os frit mellem genderarkæologiens fire faser.
ON THE VERGE OF A COASTAL CULTURE
Afhandlingens titel er ON THE VERGE OF A COASTAL CULTURE : Dynamic identities in the North Sea areas AD 400-700 expressed through gender, status and regionality. Den blev forsvaret i 2017.
Målet for afhandlingen var at undersøge analytiske spor efter en gryende kystkultur langs Nordsøens sydlige kyster. Den gryende kystkultur betegner udviklingen i århundrederne forud for vikingetidens havbårne kultur. Det er essentielt at forstå fremgang og tilbagegang i udviklingen i perioden 400-700 e.Kr. Det har jeg gjort ved at undersøge kystkulturens statiske dynamik gennem adskillige korrespondensanalyser, der understreger, hvordan specifikke kulturelle tiltrækningskræfter har været til stede i kystområdet i et meget langt tidsperspektiv.
Selv i dens begyndende faser bør en kystkultur indeholde klare maritime elementer som skibe, både eller joller, spor efter sejlads, fiskeri, jagt på større havpattedyr eller indsamling af muslinger samt klare spor efter havne, landingspladser og handel/udveksling. Nordsøens natur bevirker dog at de nævnte spor sjældent kan erkendes arkæologisk. Dermed har det været nødvendigt at anlægge en analytisk tilgang til at forske i sporene efter den mulige gryende kystkultur.
Den nye tilgang er blevet brugt til at fremhæve de mere subtile strukturer, der kan bruges til at undersøge og identificere en gryende kystkultur. Tilgangen forudsætter at de subtile, men væsentlige, identitetskarakteristika kan erkendes analytisk i periodens grave. Et datasæt med 3.369 grave fra det nuværende Danmark, Tyskland og Holland blev derfor undersøgt i forhold til det sociale køn, status og regionalitet. Dermed præsenterer min forskning en unik tilgang, hvis store datasæt gør det muligt at undersøge et stort område, der ikke tidligere er blevet sammenlignet på den måde. I det sydlige Nordsøområde er der mange materielle ligheder, men afhandlingen understreger tydeligt de regionale variationer i brugen og dermed betydningen af den materielle kultur. Samtidig udfordrer afhandlingen ideen om, at ensartede genstande altid har den samme betydning - uanset kontekst. Det samme gør sig gældende for de roller og identiteter, jeg mener at kunne er erkende i den materielle kultur. Denne forståelse er særdeles relevant for erkendelsen af den gryende kystkultur, der paradoksalt nok bedst beskrives som statisk-dynamisk med stor vægt på kontekst.
Ser vi på forholdet mellem kyst- og indlandsområderne deler disse mange træk, men der er også så mange forskelle og regionale særtræk imellem dem, at der sandsynligvis er tale om deciderede kyst- og indlandskulturer.
Kystkulturen skal dog ikke ses som én samlet kultur fra Limfjorden, langs Nordsøkysten via Vadehavet og helt ned til Schelde. Tværtimod skal kystkulturen nærmere forstås som et kulturelt kontinuum med parallelle samfundsudviklinger. Det kan beskrives som en perlerække af lokale kystkulturer, der deler nogle særtræk skabt af de kulturelle tiltrækningskræfter, som kystlandskabet indeholder. Kystlandskabet er den snor, der holder perlerne af forskellig størrelse og form samlet og skaber de kulturelle forudsætninger for en gryende kystkultur. Mens nogle perler har været stærke med lang levetid har andre været små og haft en kort levetid. Hvis en eller flere perler forsvinder, er snoren stadig altid til stede og tiltrækker nye perler med dens blotte karakter.
Kystområdet i yngre jernalder bør med rette tildeles mere forskning for at forstå de multifacetterede processer, der har ledt frem til den særdeles mobile og havbårne vikingetid. De kulturhistoriske forudsætninger, der ligger til grund for en gryende kystkultur, bliver afspejlet i gravene fra yngre jernalder.
Det formodes at gravene afspejler strukturen i bosættelserne, så en række bosættelser er blevet inddraget i forskningen, da de skaber den kulturhistoriske kontekst. Bosættelserne i de undersøgte dele af Nordsøkystområdet understreger, at visse aspekter som et øget fokus på kvægdrift har været fremherskende i meget lang tid. Den øgede kvægdrift er erkendt på terper som Tofting, Elisenhof, Wijnaldum og Ezinge. Dette adskiller sig fra indlandsområderne, der ikke har været så egnede til intensiv kvægdrift på grund af større beboelsestæthed og færre græsningsområder.
En anden forskel mellem kyst- og indlandsområderne er udviklingen mod øget handel i kystområdet erkendt på pladser som Dejbjerg, Dankirke, Flögeln-Eekhöltjen, Wijnaldum-Tjitsma og Amrum.
Tendensen til øget handel understreges af senere emporier som Ribe og Dorestad, der udelukkende findes i tilknytning til kystområdet. I et jernalderperspektiv er det problematiske "friser-begreb" en overbygning til den gryende kystkultur. Friserbegrebet er relevant til at forstå en succesfuld kystkultur frem for som et narrativ om en ensartet "frisisk" etnicitet gennem årtusinder.
Begrebet "kultur" bliver brugt kontinuerligt. Dette skal ikke forstås som en gentagelse af en traditionel kulturhistorisk tilgang. Kystkulturen som fænomen indeholder nemlig ikke signifikante genstande, der er ensbetydende med en kultur karakteriseret ved et fælles navn, etnicitet, sprog og blodsbeslægtelse. I stedet bruges kulturbegrebet i forhold til kystkulturen til at understrege tilstedeværelsen af regionale karakteristika og strategier samt forskellige signifikante identitetsudtryk. Begrebet kystkultur kunne have været erstattet af eksempelvis kystsamfund, men er blevet fastholdt for at understrege de vigtige kulturelle tiltrækningskræfter i kystområdet.
For at kunne arbejde med de analytiske spor efter en gryende kystkultur er der indsamlet et stort datasæt med 3.369 grave fordelt på fire danske, to tyske og tre hollandske kystgravpladser samt fire danske, tre tyske og fire hollandske indlandsgravpladser. Datasættet anses for at være tilstrækkeligt repræsentativt for alle områder, men der er stadig en række udfordringer forbundet med pladsernes repræsentative værdi. Fremadrettet vil det være nødvendigt at øge den repræsentative værdi på datasættet via en mere jævnbyrdig procentvis fordeling mellem kyst- og indlandsgravpladserne og antallet af erkendbare kvinde- og mandsgrave.
For indeværende repræsenterer datasættet det tilgængelige, men fragmenterede, materiale.
Dermed er der en række kildekritiske udfordringer forbundet med resultaterne, der primært skal opfattes som antydninger, der indikerer nye forskningsperspektiver og -muligheder.
Grave bliver brugt som det ideelle medie til at udtrykke identiteter, hvilket gør gravene til det oplagte sted at undersøge spor efter en gryende kystkultur. Hvis identitetsforskelle kan erkendes i gravmaterialet, virker det nemlig plausibelt, at de også har været væsentlige for det datidige samfund. Forskelle mellem kyst- og indlandsområderne består af små antydninger af både forskellige og ens måder at udtrykke identitet på. Det vil sige at ensartede genstande kan betragtes som næsten statiske over store områder. Dog ser de mange korrespondensanalyser ud til at indikere, at brugen og betydningen af genstandene har været mere dynamisk og afhængig af den kontekst, som genstandene befinder sig i. Genstandes statiske dynamik er dermed en særdeles væsentlig pointe at fremhæve.
Afhandlingen er inddelt i 10 kapitler. Det væsentligste resultat er at forskningen i sporene efter den gryende kystkultur kan bruges til at ruske op i den gængse forskning, når denne forfriskende kombination af et stort datasæt, identitetsteorier og multivariable analyser understreger, at ens genstande ikke nødvendigvis betyder det samme. Genstande er både statiske og dynamiske alt afhængig af deres kontekst.
Mulighederne for fremtidig forskning rettet mod sporene efter en begyndende kystkultur er uendelige og samtidig relevante, fordi det er muligt at kombinere et stort datasæt med teori og metode med hensyntagen til en kildekritisk tilgang. Resultaterne kan altså også være til gavn for den overordnede forskning i yngre jernalder i Europa, og mulighederne for fremtidig forskning er lovende med udgangspunkt i et mere strømlinet datasæt og en udvidet metodik, der indebærer netværksanalyser.
Jelling før Jelling
Fra 2016-2022 arbejdede jeg som museumsinspektør på Vejlemuseerne. Min vigtigste udgravning var Grangaard Allé, der ligger i den sydøstlige udkant af Jelling. Du kan læse mere om udgravningen og forskningen i Jelling før Jelling her.
I 2016-2017 udgravede Vejlemuseerne et klassisk stolpehulshelvede med 20.000 anlæg i udkanten af Jelling. De mange anlæg stammer fra en jernalderlandsby med en foreløbig datering til 250-550 e. Kr. I samspil med de mange andre jernalderlandsbyer i området har udgravningen ved Grangaard Allé et stort forskningsmæssigt potentiale med de foranderlige landsbyer som udgangspunkt for samfundsforståelse i det 1. årtusinde. Gårdsenhedernes og landsbyernes skiftende dynamik og størrelse vidner om perioder med byggeboom, udvikling og afvikling i Jelling.
I både dansk og udenlandsk arkæologi og hos den brede befolkning forbinder de fleste Jelling med vikingetiden. Harald Blåtands monumenter med palisaden, de to store gravhøje, runestenen og skibssætningen understreger hvor vigtigt området har været. Som jernalderarkæolog vil jeg gerne pointere at Jelling før vikingerne er mindst lige så interessant. Det har jeg været så heldig at arbejde en del med i min tid på Vejlemuseerne.
Plateauet sydøst for den nuværende Jelling by er fyldt med jernalderlandsbyer. Min og andres forskning viser at der har været kontinuerlig beboelse fra omkring år 0-550 e.Kr. Det er tankevækkende, at der har været tidspunkter med flere samtidige landsbyer så tæt på hinanden.
Under udgravningen af Grangaard Allé blev der i alt registreret 20.337 anlæg. Ud af de mange stolpehuller er der erkendt 21 gårdsenheder og to større afgrænsede områder. Der er udskilt 84 treskibede huse, 168 økonomibygninger, 293 hegnsforløb og hegnsfragmenter, hvoraf mange har et hegnshus, 84 staklader, 15 C-huse eller særlige hegnshuse med afrundede ender, tre toskibede huse, et hus med formodet halfunktion og en hjelm.
Gennem århundrederne er der blevet afsat så massive mængder af anlægsspor, at det ikke har været muligt at udskille de enkelte gårdsenheder helt fra hinanden via strategrafiske iagttagelser. Det betyder i praksis at samme konstruktion kan ligge i flere gårdsenheder. Gårdsenhederne er dermed en analytisk metode til at udskille overordnede enheder i landsbyen som første trin til at forstå dens dynamiske kompleksitet. En udgravning som Grangaard Allé er kompleks på mange niveauer. Under beretningsarbejdet var det muligt at udskille de 21 overordnede gårdsenheder, mens den mere detaljerede sammenhæng mellem de enkelte gårdsenheders faser og bygninger kræver mere omfattende analyser og dermed et større forskningsprojekt.
Sølet til i mudder under hektisk udgravning af et stolpehulshelvede føles jernalderens samfund og mennesker ofte langt væk. Ikke desto mindre forsøger vi altid at komme så tæt på jernalderens mennesker som muligt, gennemmed vores mange analyser af deres efterladte samfund, som muligt.
Det er som regel de mere veludstyrede grave, der får os tættest på jernalderens mennesker ved hjælp af analyser af identiteter. Forskelle i genstandsmaterialet i gravene opfatter vi som en nøgle til at læse status, identitet og social struktur. Desværre er der ikke fundet grave på Grangaard Allé, med mindre de ni jordfæstegrave fra Syrenlunden tæller med. Der var gravudstyr i fem af gravene, der er dateret fra B2 til C3. Det vil sige, at gravene strækker sig tidsmæssigt over store dele af Grangaard Allé-bebyggelsens ved Grangaard Allés levetid. Formentlig kan vi betragte gravene som grundlæggergrave tilhørende samfundets elite. Ni grave er bare ikke tilstrækkeligt til at forstå alle de mennesker, der har boet i landsbyen gennem århundrederne. Desværre er de manglende grave et velkendt fænomen i yngre jernalder, så det kan være nødvendigt at lede efter en anden tilgang end gravene til at nærme os jernalderens mennesker og deres levede liv og samfund.
Jeg vil i stedet foreslå en tilgang med udgangspunkt i identiteter og roller. Disse identiteter kan i nogle tilfælde erkendes i gravene, men i mange grave er der ikke tilstrækkeligt med genstande til at genkende identiteterne. Spørgsmålet er hvordan, hvis overhovedet, vi genkender identiteter blandt mere end 20.000 stolpehuller?
Liste over publikationer
Forskning
Beck, Anna S., Mette Lykkegaard-Maes, Julie de Vos, Louise Søndergaard, Louise Felding, Katrine Balsgaard Juul & Lone C. Nørgaard 2023. Arkæologi med folket. Borgerinddragelse på arkæologiske udgravninger i Danmark. GEFJON, 8, 2023. S. 128-161.
Balsgaard Juul, Katrine 2023. Anmeldelse: Sandra L. López Varela (red.): Women in Archaeology. Intersectionalities in Practice Worldwide. Women in Engineering and Science. Springer. México 2023. KUML, Årbog for Jysk Arkæologisk Selskab, 2023. S. 264-266.
Balsgaard Juul, Katrine 2022. Anmeldelse: Ingunn Marit Røstad: The Language of Jewellery. Dress-accesories and Negotiations of Identity in Scandinavia, c. AD 400-650/700. Norske Oldfunn XXXII. Oslo 2021. KUML, Årbog for Jysk Arkæologisk Selskab, 2022. S.181-183.
Balsgaard Juul, Katrine 2019. Static dynamics of (im)material identities in an emerging coastal culture. I: Neue Studien zur Sachsenforschung, Band 8. Early medieval waterscapes : Risks and opportunities for (im)material cultural exchange. Annaert, Henrica (red.). S. 140-151.
Balsgaard Juul, Katrine 2017a. On the verge of a coastal culture : Dynamic identities in the North Sea areas AD 400-700 expressed through gender, status and regionality. Ph.d.-afhandling. Aarhus Universitet.
Balsgaard Juul, Katrine 2017b. On the verge of a coastal culture : Dynamic identities in the North Sea areas AD 400-700 expressed through gender, status and regionality. Appendices. Ph.d.-afhandling. Aarhus Universitet.
Balsgaard Juul, Katrine 2013. Anmeldelse af Bitmann, Felix, Johannes Ey, Martina Karle, Hauke Jöns, Erwin Strahl & Steffen Wolters (red): Marschenratkolloquium 2009. Flüsse als Kommunikations- und Handelswege / Marschenrat Colloquium 2009. Rivers as Communication and Trade Routes. 5.-7. November 2009, Deutsches Schiffahrtsmuseum, Bremerhaven. I: KUML 2013, Årbog for Jysk Arkæologisk Selskab. S. 180-182.
Balsgaard Nielsen, Katrine 2007. Sydsjællandske fyrstindegrave fra 3. årh. e. Kr. En genderarkæologisk analyse af Skovgårde og Himlingøje. I: Ribert, Birgitte et al. red. LAG, nr. 8, 2007. S. 67-77.
Balsgaard Juul, Katrine & Lindblom, Charlotta 2022. Investigating new narratives of settlements in the greater Jelling area in the first millennium. Ludowici, Babette/Pöppelmann, Heike (Hg.) (2022): New Narratives for the First Millennium AD?: Alte und neue Perspektiven der archäologischen Forschung zum 1. Jahrtausend n. Chr. Wendeburg: Uwe Krebs. S. 265- 282.
Lindblom, Charlotta & Balsgaard Juul, Katrine 2019. Pokkers køn: Genderarkæologiske tolkninger af kønsroller i yngre jernalder og vikingetid. Tings Tale, nr. 01. S. 43-64.
Formidling
ARKÆOLOGIENS DØTRE - Pilotprojekt med kvinder i dansk arkæologi, der får egen side på Wikipedia:
Balsgaard Juul, Katrine 2023. #archaeotok - et år med arkæologi på TikTok. Magasinet Museum - Den immaterielle arv, 2, 2023. S. 54-57.
Balsgaard Juul, Katrine 2023. Jernalder - mellem orden og kaos. Fynboer & Arkæologi, 1.
Balsgaard Juul, Katrine & Laier, Mads 2019. Arkæologisk Ugerevy – et digitalt øjebliksbillede fra felten. Danske Museer, nr. 5, 2019.
Balsgaard Juul, Katrine et al. 2011. Gård og Leding, nr. 1, 2011.
Helles Olesen, Signe & Balsgaard Juul, Katrine 2016. Legetøjsgris? SKALK, nr. 4, 2016, S. 32.
Lindblom, Charlotta; Felding, Louise & Balsgaard Juul, Katrine 2019. Pokkers kvinder med økser – et fokus på fortidens kønsroller kan skabe ny arkæologisk viden.
Lindblom, Charlotta & Balsgaard Juul, Katrine 2019. GULD & KAOS – til vor tid endes... Udstillingskatalog. VejleMuseernes Forlag.
Lindblom, Charlotta & Balsgaard Juul, Katrine 2018. Jelling før Gorm. SKALK, nr. 3, 2018. S. 9-15.